Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2012 14:07

Λαογραφικό Μουσείο Βελβεντού

Βαθμολογήστε το παρόν
(1 Ψήφος)

laogveledos

Το Λαογραφικό Μουσείο Βελβεντού στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό Κώστα (1890) σχεδόν στην είσοδο του Βελβεντού και έχει εκθέματα από την ζωή των κατοίκων του 19ου και του 20ου αιώνα.

 

Το Μουσείο δεν δείχνει απλώς αντικείμενα. Διηγείται ιστορίες. Ιστορίες που για άλλους είναι η δική τους ζωή, για άλλους είναι η ζωή των γιαγιάδων και των παππούδων τους και για άλλους είναι μια ζωή πολύ διαφορετική και από τη δική τους και από των γιαγιάδων και των παππούδων τους.
Αυτές οι ιστορίες μιλάνε για τον τόπο μας με τη μακριά ιστορία.
Μιλάνε για την καθημερινή τους ζωή στο καθημερινό τους δωμάτιο.
Μιλάνε για τη γιορτινή τους ζωή, στο καλό τους δωμάτιο.
Μιλάνε για τον κόπο τους πως να ευφράνουν την καρδία τους με τον οίνο, να ζεστάνουν την ψυχή τους με το ρακί, να γλυκαθούν με το πετιμέζι και τα ρετσέλια από χέρια προκομμένα.
Μιλάνε για την «τυράνια» τους ώσπου να φτιάξουν τον «άρτον αυτών τον επιούσιον», για το στάρι το ευλογημένο, που θα κάνουν πληγούρι και τραχανά, για τις πίτες και τα λουκάνικα, που θα τους ζεστάνουν το χειμώνα.
Μιλάνε για το δρόμο που χρειάζεται ώσπου να κάνουν την πρώτη ύλη, μαλλί, λινάρι, μετάξι ή μπαμπάκι, ως να την υφάνουν για να την κάνουν σκουτιά και στρωσίδια.
Μιλάνε για τις αντρικές δουλειές του ξυλοκόπου, του μαραγκού, του ράφτη και του τσαγκάρη, που η τεχνολογία, ο αυτοματισμός και η μηχανή οδήγησαν στο μουσείο, στο μουσείο μας.
Δεν μιλάνε όμως. Κάνουν κιόλας. Γιατί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που συνοδεύει την περιήγηση αυτού του Μουσείου και που υποστηρίζεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού, δίνει στους επισκέπτες και ειδικά στα παιδιά μας τη δυνατότητα να καταλάβουν ότι το ψωμί δεν το αγοράζανε στο σούπερ μάρκετ και ότι όλη η οικογένεια έπρεπε να κοπιάσει για να έχει τα απαραίτητα αγαθά προς το ζην, ότι οι τεντζερέδες και τα κιούπια ήταν δύσχρηστα πράγματα αλλά εντελώς λειτουργικά, ότι αν η μαμά τους ζούσε τότε έπρεπε να ήταν στο πόδι από το ένα πρωινό ως την άλλη νύχτα, ότι… ότι… ότι…
Το Μουσείο είναι αφιερωμένο σε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους βελβεντινούς που με τους αγώνες και τις προσπάθειές τους έφτασαν το Βελβεντό στη σημερινή του θέση…
Μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+ ενισχύθηκε η διαμόρφωση του αρχοντικού «Κώνστα» σε λαογραφικό μουσείο στο Βελβεντό Κοζάνης.
Με την συνδρομή του προγράμματος ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές εργασίες διαμόρφωσης του κτιρίου, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και αγοράστηκε σταθερός και κινητός εξοπλισμός επίπλωσης.
Οκτώ ιστορίες ξετυλίγουν τις εικόνες τους στους χώρους του βελβεντινού σπιτιού. Αναλύουν το χθες με τρόπο κατανοητό σε όλους, ξεδιπλώνουν στοιχεία του τόπου και των ανθρώπων του, οδηγούν τον επισκέπτη στο καθημερινό δωμάτιο της οικογένειας και στο δωμάτιο της υποδοχής, τον μυούν στις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων, του παρουσιάζουν τις παραδοσιακές φορεσιές και του αποκαλύπτουν τα μυστικά του αργαλειού.

Αναζητήστε στο χάρτη...

Επιπρόσθετες πληροφορίες

  • Περιφερειακή Ενότητα: Κοζάνης
  • Βαθμίδα Εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ
  • Πολιτισμός-Ιστορικά Μνημεία: 20ος αιώνας
  • Πολιτισμός-Μουσεία: Λαογραφικά
Αναγνωσμένο 13265 φορές Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 22 Φεβρουάριος 2012 15:03
Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε σχόλια

Είσοδος

Συνδεθείτε με τα συνθηματικά σας, για να δημοσιεύσετε προορισμό! Κατεβάστε το σχετικό εγχειρίδιο βοήθειας.

Αναζήτηση με θέμα

Περιβάλλον

Πολιτισμός

Οικονομία

Τουρισμός

 

 

 

Γεωγραφικά

Περιφερειακή Ενότητα


Βαθμίδα Εκπαίδευσης


 

Στο χάρτη!

map